lauantai 20. huhtikuuta 2013

Raketti

Suunnitellut: (ei tietoa)

Raketti tarkka alkuperä on tuntematon, mutta sen suomalainen alkuperä on hyvinkin tietty: Pulmapuodin Tomas Lindén näki vastaavanlaisen pulman keräilijä Matti Linkolan kokoelmissa. Lindén totesi pulman olevan varsin käyttökelpoinen ja tuotti siitä version, jota liikkeessä nyt myydään.
      Japanissa Lindén sanoo törmänneensä versioon, jossa yhdellä alustalla oli neljä eri rakettia, joista yksi oli äärimmäisen terävä, toinen erittäin litteä - joka tapauksessa mahdottomia saada sormin irti. Sitä hän ei tiedä, noudattavatko nekin samaa ratkaisutapaa kuin tämä.
      Pulmapuodin julkaisema Raketti on tehty maalaamattomasta, tukevasta puusta ja herättää mielenkiintoa varsinkin raketillaan. Pulma koostuu kahdesta osasta: ontosta laukaisualustasta sekä sen sisälle sopivasta kartiomaisesta teräväkärkisestä raketista.


Tehtävänä on saada raketti pois alustasta.
      Kun pulman antaa jollekulle ratkaistavaksi, tämä kääntää hyvin pian pulman ympäri, minkä seurauksena raketti putoaa paikaltaan ja pulma vaikuttaa ratkaistulta. Samalla, kun toinen virnistelee pilkallisen omahyväisesti, voi vielä paljastaa tehtävänannon loppuosan eli "alustaa liikuttamatta" ja katsoa, kuinka hymy hyytyy.
      Raketti on kuopassaan kärkeä myöten ja kärki on niin sileäksi hiottu, ettei siitä saa minkäänlaista otetta. Jos laatikkoa ei saa liikuttaa, miten raketin voi saada pois?

Minulla oli alusta alkaen ratkaisusta hyvin selvä teoria. Ratkaisuni tuntui ainoalta järkevältä vaihtoehdolta, etenkin kun ottaa huomioon pulmalle annetun nimen, joka rohkaisee ajattelemaan räjähtävää lähtöä. Minussa ei ole ripaustakaan fyysikkoa, mutta syystä tai toisesta tässä vaiheessa mieleeni pälkähti energian säilymislaki, jonka perusteella energia johtuu kappaleesta toiseen.
      Tätä ajatusta seuraten päädyin tulokseen, että jos laitan pulman pöydälle ja kopautan pöydän alapintaa riittävällä voimalla oikealta kohdalta raketin alta, kopautusenergia siirtyy pöydänpinnan läpi laatikkoon ja laatikosta edelleen rakettiin, minkä seurauksena raketti lähtee lentoon.
      Lopputulos? Onnistuin: raketti hyppäsi ulos laatikosta ja pulma oli ratkaistu. Olin ollut oikeassa.
      Paitsi että olin ollut väärässä: ratkaisuni ei ole oikein. Se selvisi tarkistaessani vastausta mukana seuraavasta ratkaisuohjeeesta.

Todellisuudessa oikea pulman suunnittelijan tarkoittama ratkaisu on minun keksimääni paljon hienompi. Minun tapani ratkaista Raketti on kömpelö, alkeellinen ja idioottimainen verrattuna siihen, miten elegantisti pulma oikeasti ratkeaa.
      Oikea ratkaisu on paitsi kekseliäs, myös sen verran vaikea, että en tiedä miten kauan minulla olisi sen löytämiseen mennyt ellen olisi saanut paukautusteoriaa päähäni. Luultavasti kauan, koska ei tullut edes mieleen.
      Raketti on erinomainen pulma, jossa harmittaa kaikkein eniten se, etten joutunut ratkaisemaan sitä oikealla tavalla. Se on juuri sen tyylinen pulma, joka nostetaan pöydälle useamman ihmisen keskelle ja katsotaan, kuka ensimmäisenä löytää ratkaisun.
      Hyvää tuotantoa Pulmapuodilta. Kiitokset Pulmapuodille arvostelukappaleesta.

VAIKEUSTASO: 4/5 (Pulmapuodin oma: 3/5)
VIEHÄTYSARVO: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti