perjantai 17. tammikuuta 2014

Aallot (Die Welle)

Suunnitellut: Jean Claude Constantin

Constantinin suunnittelema Aallot on ensimmäinen n-ary -pulmani. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, n-ary pulmat ovat ongelmia, joissa pulmalle voi antaa numeerisen arvon riippuen siitä, kuinka monta "tilaa" tai asentoa sillä voi olla: esimerkiksi kiinalaiset renkaat -pulmassa rengas voi olla kiinni tai irti. Koska sillä on kaksi asentoa, se on 2-ary eli binäärinen pulma. Jos olen ymmärtänyt väärin, joku oikaiskoon. Humanistit ymmärtävät vain harvoin mistään mitään.


Aallot koostuu kahdesta levystä, jotka pitää kiinni toisissaan kolme omalla aaltorivillään kulkevaa kuulaa. Idea on kuljettaa kuulat aaltoradan toiseen laitaan, johon sijoitetusta kolosta ne pääsevät vapauteen ja levyt irti toisistaan.
      Aallot on kvinääri pulma, jonka ratkaisemiseen tarvitaan kaikkiaan 124 siirtoa. Se on vähän verrattuna Constantinin toiseen n-ary-pulmaan, Kugellageriin, joka ratkeaa 1200 siirron jälkeen - Kugellager 7 puolestaan 4802:n. Mutta enemmän samaa ei välttämättä ole yhtään lisää.
      Teknisesti Aallot on kertakaikkisen upea: levyä ylös ja alas liikuttamalla pallot kulkevat aallon harjalta niiden alle kuten niiden oikeastikin voisi kuvitella tekevän. Pallot etenevät uriaan eri aikaan ja kukin pallo pääsee ohitse tietystä kohdasta, kun kaksi muuta palloa on juuri oikeassa pisteessä. Jos paikka on väärä, levy ei liiku haluttuun suuntaan.
      Aaltojen ratkaiseminen on hyvin intuitiivista, sillä aaltojen välisiä korkeuseroja tarkastelemalla pystyy arvioimaan, missä minkäkin kuulan on oltava, jotta etenemistä tapahtuu. Ja jos eteneminen junnaa, silloin on uskallettava peruuttaa ja järjestettävä kuulat uudestaan. Sitä paitsi tässä pulmassa peruuttaminenkin saattaa olla etenemistä.


Mikään mahdottoman vaikea Aallot ei pulmana ole, minulla sen ratkaisemiseen meni vajaa puoli tuntia. Hyvien pulmien tapaan se on äärimmäisen looginen ja kun vain malttaa ajatella ja selvittää itselleen oikean järjestyksen, ratkaisu tulee kuin itsestään. Parhaimmassa tapauksessa kuulat keinuvat aallonharjalta toiselle kuin tanssien, kunnes pääsevät pujahtamaan vapauteen.
      Hyvänä piirteenä mainittakoon myös mahdollisuus palauttaa ratkaisun jälkeen kuulat lähtöpaikalle yksisuuntaisista rei'istä ilman että pulmaa tarvitsee enää ratkaista toiseen suuntaan.
      Hienointa Aalloissa on se, että sen ratkaiseminen on jopa terapeuttista. Se on visuaalisesti näyttävä pulma, tämän hetkisen kokoelmani suurin ja teknisesti se on Constantinia parhaimmillaan. Henkilökohtaisesti sijoitan sen ratkaisemissani pulmissa keskuudessa viiden parhaan joukkoon.
      Aalloille pääsee Pulmapuodissa.

VAIKEUSTASO: 3/5
VIEHÄTYSARVO: 5/5

Bottom-line

Jean Claude Constantin's Wave was my first n-ary puzzle and also one of the very best puzzles I've had a pleasure to solve so far.
      The idea behind the puzzle is to move the three marbles to the other side of the puzzle. This happens by moving the wavy panel up and down which makes the marbles move among the waves. Two of the marbles have to be correctly positioned for the third to advance towards the end. If they are not, the panel doesn't move.
      After 124 moves the Wave is solved.
      What truly fascinates me is the technical brilliance of the puzzle: the marbles move from wave to wave so gracefully and realistically that solving the puzzle is almost therapeutic. Wave isn't particularly difficult puzzle - especially after you figure out the order in which the solution must occur. But that doesn't diminish the puzzle in any way, it is absolutely fantastic.
      An excellent detail in the design is the possibility to return the marbles after the solution to their starting positions through one-way holes. No need to solve the puzzle backwards, which can be in some cases be so annoying that the puzzle stays unsolved on the shelf for some time.
      The Wave is one of the best puzzle by Constantin among those I've solved. And definitely one of the best puzzles so far. You can get it from Sloyd.
      Difficulty 3/5, Charm value 5/5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti